#leefomgeving #initiatiefnemer

Enne Jans Heerd

In 2013 op een camping in de Ardennen ontstond de droom van mij en Gijs om samen een plek van betekenis te creëren. Een bouwplaats zagen we voor ons waar ontwikkeld en beleefd kan worden. Op de Enne Jans Heerd vonden we een plek die vraagt om een nieuwe toekomst en waar wij onze droom willen verwezenlijken. 

Vanaf eind 2017 zijn wij betrokken bij de rijksmonumentale boerderij Enne Jans Heerd en de eveneens monumentale wierde Maarhuizen. Samen met eigenaar Staatsbosbeheer werken we aan een nieuw hoofdstuk voor deze typisch Groningse parel. Het allereerste wat we dachten toen we deze plek leerden kennen was: ‘dit is zo’n bijzondere plek, deze plek verdient het om gedeeld te worden’. Daaromheen hebben we een plan ontwikkeld met cultuur en natuur als centrale pijlers. Een plek waar je kort of langer kan verblijven en kan genieten van natuur en cultuur. Een plek die inspireert, die prikkelt, waar iets te ontdekken valt, waar het leuk is, waar je kunt ronddwalen en kunt opladen. 

Door behoud, versterking en openstelling van de boerderij en het eeuwenoude omringende cultuurlandschap maken we van deze plek een uitnodiging voor:

-        ontwikkeling: een uitnodiging om te leren en te groeien

-        creëren: een uitnodiging om te maken

-        bezinning en inspiratie: een uitnodiging om tot rust te komen, je op te laden, je te vermaken en te genieten

We maken een combinatie tussen die rijke geschiedenis, de boerderij, het erf en het landschap, de context van deze plek en nieuwe ontwikkelingen. We ontwikkelen een nieuw boerenerf dat past bij de behoeftes en uitdagingen van deze tijd. De unieke kwaliteiten van deze plek combineren we met een aanbod van cultuur en recreatie. We bieden hiervoor een combinatie van functies:

-        Activiteiten, educatie en workshops op het gebied van cultuur en natuur

-        Overnachten in bijzondere accommodaties

-        Kleinschalige horeca in het koffie-en theehuis

-        Verhuur voor onderwijs, vergaderingen en congressen

-        Trouw- en rouwaccommodatie

-        Wandelen, spelen, dwalen en luieren op en rondom de wierde

In eerste instantie dachten we dat we binnen een jaar wel zouden kunnen starten, maar dat was wel erg optimistisch. Omdat het een rijksmonument is en een archeologisch monument moeten we aan allerlei regelgeving voldoen en vraagt het dus veel onderzoek en procedures die doorlopen moeten worden. En daar zijn we eigenlijk al best ver mee. We hopen dat we in 2021 kunnen starten met de restauratie en verbouwing van de boerderij.

Meer informatie over het project vind je op onze website 

Maarhuizen 3, 9951 TB Winsum (Groningen). © Mayke Zandstra 2021.