#projectleider #participatie #co-creatie

Dorpsdemocratie Onderdendam

Hoe organiseer je jezelf als dorp in een sterk veranderende samenleving met steeds meer losse activiteiten en initiatieven en een gemeente die steeds groter wordt? Onderdendam worstelt met deze vraag en is op zoek naar een toekomstbestendig model voor dorpsdemocratie.

Het project dorpsdemocratie heeft als doel een Onderdendams model te ontwikkelen voor het nemen van besluiten samen met het dorp. En daarnaast het vormen van een gezamenlijke stem van het dorp naar buiten toe. Bijvoorbeeld richting de gemeente, fondsen of andere partijen. Het dorp heeft Maartje ter Veen van Studio Marcha en mij gevraagd om met hen samen dit model te ontwikkelen. 

Onderdendam heeft de wens om zich naar buiten toe te kunnen vertegenwoordigen als één collectief zonder daarbij de individuele belangen van de verenigingen en stichtingen in de weg te staan. Maar hoe voelt iedereen zich daarin vertegenwoordigd en hoe ga je om met thema’s waarin het dorp verdeeld is? En hoe verdeel je het dorpsbudget van de gemeente in goede samenspraak met elkaar?

 Met behulp van een ontwerpende aanpak onderzoeken Maartje en ik de onderliggende vragen en behoefte in het dorp. Vanwege de corona-maatregelen gooiden Maartje en ik het project over een andere boeg. We besloten alle inwoners van Onderdendam huis-aan-huis post te bezorgen. Alle 300 adressen krijgen een poster en een vragenlijst in de bus. Met de poster en de vragenlijst inventariseren we hoe Onderdendammers denken over het dorp, over het samen nemen van besluiten en hoe je dat met elkaar organiseert. De uitkomsten gebruiken we voor het ontwikkelen van het model voor dorpsdemocratie.  

De poster is gemaakt voor alle inwoners van Onderdendam, van alle leeftijden. Je kan op deze poster, schrijven, tekenen, plakken, schilderen. Kies de methode die het best bij je past.

De vragenlijst kan je hier digitaal vinden.

Maarhuizen 3, 9951 TB Winsum (Groningen). © Mayke Zandstra 2021.